Snabba leveranstider Fast frakt Säker betalning

Vår hållbarhetsresa

Världens första klimatvänliga vinylregnkläder tas fram i Emmaboda

Genom att ta fram och växla in materialet BIOVINYL™ i sina regnkläder har företaget Farmerrain från Emmaboda i Småland skapat världens första klimatvänliga vinylbaserade regnkläder.

– Att våga gå vår egen väg, utveckla och ständigt förbättra har alltid varit en stark drivkraft hos oss. Kvalitet som är bra för människor och miljön är det som är viktigast för oss, säger Carola Carlsson, ägare och grundare av Farmerrain.

 

Livscykelanalys

Vi på Farmerrain har gjort en livscykelanalys. Att göra en livscykelanalys betyder att man analyserar miljöpåverkan genom hela livscykeln. Man identifierar förbättringspotential (hotspots) för fortsatt arbete.

Majoriteten av vår miljöpåverkan ligger i råmaterialet

I livcykelanalysen kom det fram att råmaterialet till regnkläderna står för den största påverkan.
För att minska miljöpåverkan behöver Farmerrain fokusera på de processer som bidrar mest. En möjlighet är att börja med att fokusera på den eller de komponenter i jackan som bidrar mest. Det vill säga PVC-pastan och mängden tyg.

Störst möjlighet att minska miljöpåverkan ligger i PVC-pastan

Analysen visade att PVC-pastan slog genom i alla miljöpåverkanskategorier. Ett par komponenter visade sig stå för störst del. Här finns möjligheter för Farmerrain att göra insatser med stort genomslag.

Lättviktstyget hjälper oss minska vår miljöpåverkan

I analysen gjordes ett scenario för ett hypotetiskt lättviktstyg för att undersöka hur det påverkar resultatet. Det visade sig att det minskade miljöpåverkan i alla kategorier. I vissa kategorier minskade påverkan med upp till 40 %.

Våra åtgärder utifrån resultatet i livscykelanalysen

Biovinyl

Våran bioattributed vinyl uppfyller exakt samma stränga prestandakriterier som våra konventionella tillverkade vinylkvaliteér. Vi har dock inte några ftalater i Farmerrains egna unika kvalitéer.

Med valet att köpa just Biovinyl är för oss givet, dels för att vi använder 100% återvunnet PET garn till undertyger, och att våran beläggning görs från fosilfri källa. Totalt minskar man det totala klimatavtrycket med mer än 94% för standardtyget och 112% för lättviktstyget jämfört med fosilpvc kläder. Detta är bara början på våran klimatresa.

Lättviktstyget hjälper oss minska vår miljöpåverkan

Genom att göra biovinyl 430gr per kvadratmeter har vi minskat vårat koldioxid avtryck med ytterligare -23% för vårat standard tyg och för lättvikts tyget -36%.

Vi har tagit ett stort kliv framåt i vår klimatresa, men vi är inte klara. Nu kommer vi ta fram ytterligare förbättringar på våran Biovinyl och en av dom stora komponenterna kommer minska sin totala påverkan till 1/10.