Det har alltid regnat men aldrig funnits miljödeklarerade regnkläder. Nu äntligen finns det.
Vilka är vi?
– Hur många ärver ett regnplagg idag? Våra produkter ska kunna användas i femton år eller mer. Kvalitet som är bra för dig och miljön är det som är viktigast för oss.
Vi som driver Farmerrain är Carola och Jonas Carlsson. Vi är lantbrukare i grunden och bor på en gård utanför Emmaboda med våra två söner. Vi har alltid haft ett brinnande natur- och miljöintresse och har arbetat både konsekvent och medvetet med hållbarhet. Vi har haft Sveriges största besättning av Highland cattle som användes för att restaurera betesmarker, naturreservat och öar runt om i Sverige i samarbete med Världsnaturfonden. Det var i början av nittiotalet som vi började reka efter hållbara arbetskläder. Men eftersom utbudet var mycket magert föddes idén om att göra vår egen design och tillverkning. Vi använde själva regnkläder på gården när vi jobbade. Men de höll inte. Särskilt byxorna gick sönder hela tiden.
Vårt ursprung
Runt millennieskiftet började vi därför skapa egna modeller i samarbete med klassiska Grundéns. Vi tog fram bland annat fram en egen axelbyxa med knäppning i stället för kardborre, den är numera mönsterskyddad. Idag ligger vårt fokus på ”gröna” regnkläder med minimal miljöpåverkan under vårt varumärke Farmerrain. Nyligen fick vi vår efterlängtade miljövarudeklaration enligt EDP – ett internationellt system för miljödeklarationer. 2010 tog vi kontakt med Tarkett som hade tagit fram en biomassa för sina plastgolv och frågade om inte det skulle kunna användas till regnkläder. De trodde inte på idén. Men vi gav oss inte. Idag använder vi ett svensktillverkat helt återvinningsbart vinyltyg utan giftiga ftalater och fluorkarboner..