Snabba leveranstider Fast frakt Säker betalning

Historia

Farmerrain

Det har alltid regnat men aldrig funnits miljödeklarerade regnkläder. Nu äntligen finns det. Vi på Farmerrain gör praktiska regnplagg som håller i ur och skur utan att belasta Moder Jord.

– Hur många ärver ett regnplagg idag? Våra produkter ska kunna användas i femton år eller mer. Kvalitet som är bra för dig och miljön är det som är viktigast för oss.

Vi som driver Farmerrain är Carola och Jonas Carlsson. Vi är lantbrukare i grunden och bor på en gård utanför Emmaboda med våra två söner. Vi har alltid haft ett brinnande natur- och miljöintresse och har arbetat både konsekvent och medvetet med hållbarhet.

Vi har haft Sveriges största besättning av Highland cattle som användes för att restaurera betesmarker, naturreservat och öar runt om i Sverige i samarbete med Världsnaturfonden.

Det var i början av nittiotalet som vi började reka efter hållbara arbetskläder. Men eftersom utbudet var mycket magert föddes idén om att göra vår egen design och tillverkning. Vi använde själva regnkläder på gården när vi jobbade. Men de höll inte. Särskilt byxorna gick sönder hela tiden.

Runt millennieskiftet började vi därför skapa egna modeller i samarbete med klassiska Grundéns. Vi tog fram bland annat fram en egen axelbyxa med knäppning i stället för kardborre, den är numera mönsterskyddad.

Idag ligger vårt fokus på ”gröna” regnkläder med minimal miljöpåverkan under vårt varumärke Farmerrain. Nyligen fick vi vår efterlängtade miljövarudeklaration enligt EDP – ett internationellt system för miljödeklarationer.

2020 tog vi kontakt med Tarkett som hade tagit fram en biomassa för sina plastgolv och frågade om inte det skulle kunna användas till regnkläder. De trodde inte på idén. Men vi gav oss inte. Idag använder vi ett svensktillverkat helt återvinningsbart vinyltyg utan giftiga ftalater och fluorkarboner.

När vi inte kunde hitta bra regnkläder startade vi vårt eget företag med fokus på hållbara plagg som tål tuffa tag utan att belasta miljön.

Vår vinyl görs av en plastmassa som är till hundra procent baserad på skogsråvara i stället för olja. Underväven görs av återvunna petflaskor. Det är ingen greenwashing här, utan miljövänligt på riktigt.

Det finns många fördelar med vårt unika material. Det är helt vattentätt, slitstarkt och lätt att underhålla. Nackdelen med andra typer av material är att de åldras snabbt. Vi tycker att det är mer hållbart att använda biovinyl som håller mycket längre.

I vårt showroom på gården finns inte bara vår egna stora kollektionen av hållbara och funktionella regnkläder utan även en samling med över 3 000 sydvästar, jackor, byxor, overaller, kappor och stövlar.

Vi på Farmerrain har en bred kollektion plagg i regnbågens alla färger och modeller som passar för arbete, friluftsliv och även modemedvetna stadsbor. Vi samarbetar idag med Boråsföretaget Garda som syr alla våra kläder.

Idag finns sju av tio av våra kunder utomlands och målet är att fortsätta växa både här hemma i Sverige och i resten av världen. Vårt nästa steg är att komma i gång med regnkläder för barn.

Att våga gå vår egen väg, utveckla och ständigt förbättra har alltid varit en stark drivkraft hos oss. Kvalitet som är bra för dig och miljön är det som är viktigast för oss.

OM PVC, FTALATER OCH FLUORKARBONER

  • PVC, vinyl och galon är olika namn för plastbelagd textilväv som är både vattentätt och slitstarkt.
  • Ftalater är giftiga mjukgörare som förr användes flitigt i just PVC.
  • Fluorkarboner används för att impregnera friluftskläder som andas. Idag har de många tillverkare helt eller delvis fasat ut kemikalien.