Snabba leveranstider Fast frakt Säker betalning

Artikel

Nu ska Smålands gröna regnkläder erövra världen

Det har alltid regnat men aldrig funnits miljödeklarerade regnkläder. Nu äntligen finns det. Småländska Farmerrain gör praktiska regnplagg som håller i ur och skur utan att belasta Moder Jord.

Från kor till regnkläder. Carola Carlsson och hennes man Jonas driver Farmerrain från gården utanför Emmaboda och skapar regnkläder med minimal miljöpåverkan.

– Hur många ärver ett regnplagg idag? Våra produkter ska kunna användas i femton år eller mer. Kvalitet som är bra för dig och miljön är det som är viktigast för oss, säger Jonas Carlsson som tillsammans med hustrun Carola driver företaget Farmerrain.

Makarna är lantbrukare och bor på en gård utanför Emmaboda med sina två söner. Runt knuten betar långhåriga bruna kor och katter tassar förbi. Carola och Jonas Carlsson har alltid haft ett brinnande natur- och miljöintresse och har arbetat både konsekvent och medvetet med hållbarhet.

– Vi har faktiskt haft Sveriges största besättning av Highland cattle som användes för att restaurera betesmarker, naturreservat och öar runt om i Sverige i samarbete med Världsnaturfonden, säger Jonas Carlsson.

Men idag ligger fokus i stället på ”gröna” regnkläder med minimal miljöpåverkan under egna märket Farmerrain och nyligen fick man sin efterlängtade miljövarudeklaration enligt EDP – ett internationellt system för miljödeklarationer.

Farmerrain använder ett svensktillverkat helt återvinningsbart vinyltyg utan giftiga ftalater och fluorkarboner.

När lantbrukarparet Jonas och Carola Carlsson inte kunde hitta bra regnkläder startade de eget företag med fokus på hållbara plagg som tål tuffa tag utan att belasta miljön.

– Vår vinyl görs av en plastmassa som är till hundra procent baserad på skogsråvara i stället för olja. Underväven görs av återvunna petflaskor. Det är ingen greenwashing här, utan miljövänligt på riktigt, säger Jonas Carlsson.

Det finns många andra fördelar med Farmerrains unika material. Det är helt vattentätt, slitstarkt och lätt att underhålla.

– Nackdelen med andra typer av material är att de åldras snabbt. Vi tycker att det är mer hållbart att använda biovinyl som håller mycket längre, säger Jonas Carlsson.

”Kvalitet som är bra för dig och miljön är det som är viktigast för oss.”

Farmerrain har en bred kollektion plagg i regnbågens alla färger och modeller som passar för arbete, friluftsliv och även modemedvetna stadsbor. Hos järnvägsentusiasten Gert-Ove Antonsson, 75 år, går inte det en dag utan han drar på sig regnkläder. Favoriten är ett regnställ med fleecefoder som håller varmt.

– Det är perfekt när man ska hämta tidningen i brevlådan 200 meter bort. På morgonen är det ofta kallt och blött, säger han.

Gert-Ove Antonsson är inte bara hobbyrallare och före detta motorsportförare utan han kan även titulera sig expert på regnkläder. Han bor på landet i Lundsbrunn utanför Götene i Västra Götaland och bär regnkläder när han kör tåg, fotograferar eller bara strosar i skog och mark med hunden Ninja, en amerikansk nakenterrier.

Men redan som barn insåg han det oumbärliga i att äga ordentliga regnkläder.

– Jag fick uppleva den första galonbyxan som dök upp i handeln på femtiotalet när min mamma köpte ett par till mig. Några år senare hjälpte jag till hos bästisens föräldrar som hade växthus för tomatodling. Vi kom på att man kunde göra egna arbetskläder genom att svetsa ihop växthusplasten. Vi blev rätt bra på det.

”Deras nya biovinyl är så mjuk och följsam men ändå nästan outslitbar.”

Det går inte det en dag utan hobbyrallaren Gert-Ove Antonsson drar på sig sina älskade regnkläder. Favoriten är ett regnställ med fleecefoder som håller värmen.

Sen dess har det blivit många regnställ av olika fabrikat. Och man skulle kunna säga att det har blivit en livslång kärlekshistoria. Men numera är det bara Farmerrain som gäller för Gert-Ove Antonsson. Bättre regnplagg finns inte, menar han.

– Jag är otroligt imponerad av deras nya biovinyl som är så mjuk och följsam men ändå nästan outslitbar. Den är dessutom återvinningsbar och tillverkas utan några tillsatta kemikalier!

Även sommartid är det bra med regnställ. Det håller fästingarna borta och man slipper bli fuktig om baken när man sätter sig på en stubbe i skogen, förklarar Gert-Ove Antonsson.

Den svenska sommaren bjuder nämligen inte bara på solsken. Det regnar mest om man får tro elitkusken Pernilla Vigren, 34 år, som tävlar i sportkörning. Oftast iklädd regnkläder.

– Vi kör igenom terräng med vattenhinder. Det blir snabbt blött och lerigt. Då behöver man regnkläder som håller tätt hela dagen, säger hon.

Pernilla Vigren började rida som tonåring och visade snabbt talang för sportkörning. Det har blivit många vinster sedan dess, bland annat två SM-medaljer som junior. Idag är siktet inställt på senior-SM tillsammans med frieserhästen Maja, en svart skönhet med lång man och yvigt hovskägg.

– Sportkörning är häst med vagn där man kan ha 1, 2 eller 4 hästar som drar vagnen. Jag kör med endast en häst framför vagnen och har en medhjälpare som sitter bak på och håller styr.

För Pernilla Vigren är hållbara regnkläder A och O. Inte bara vid tävlingar utan även till vardags när det ska mockas i stallet och hållas i ordning på gården utanför Tingsryd.

Pernilla Vigren är elitkusk och hon behöver regnkläder som tål tuffa tag. Här med hästen Maja efter en tävling.

”Vi använde själva regnkläder på gården. Men de höll inte.”

Det ska vara generösa plagg med bra passform som tål tuffa tag. För några år sedan hittade hon plagg som passade hennes behov perfekt.

– Jag fick testa Farmerrains regnkläder och sedan dess använder hela teamet dem. De robusta och håller verkligen tätt hela dagen. Det gör inga andra regnkläder som jag haft. Trots att det gått flera år nu är de fortfarande som nya, säger Pernilla Vigren.

Från kor till regnkläder. Det var i början av nittiotalet som Carola och Jonas Carlsson började reka efter hållbara arbetskläder. Men eftersom utbudet var mycket magert föddes idén om egen design och tillverkning.

– Vi använde själva regnkläder på gården. Men de höll inte. Särskilt byxorna gick sönder hela tiden, säger Carola Carlsson.

I Farmerrains showroom på gården finns inte bara den egna stora kollektionen av hållbara och funktionella regnkläder utan även en samling med över 3 000 sydvästar, jackor, byxor, overaller, kappor och stövlar.

Runt millennieskiftet började paret skapa egna modeller i samarbete med klassiska Grundéns.

– Vi tog fram bland annat fram en egen axelbyxa med knäppning i stället för kardborre, den är numera mönsterskyddad.

Farmerrain sålde först till vänner och bekanta och var tidigt ute med egen hemsida. Snart hade man kunder över hela Sverige.

– Vi samarbetar numera med Boråsföretaget Garda som syr alla våra arbetskläder i egen fabrik i Polen. Modekläderna sys i Sverige, säger Jonas Carlsson.

Att våga gå sin egen väg. Utveckla och ständigt förbättra har alltid varit en stark drivkraft hos makarna Carlsson. I deras värld är ingenting omöjligt.

– Vi tog kontakt med Tarkett som hade tagit fram en biomassa för sina plastgolv och frågade om inte det skulle kunna användas till regnkläder. De trodde inte på idén. Men vi gav oss inte, säger Jonas Carlsson.

För tre år sedan lanserade Farmerrain en ny hemsida med webbshop på svenska, engelska och tyska. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Idag finns sju av tio kunder utomlands och målet är att fortsätta växa både här hemma i Sverige och i resten av världen.

– Nästa steg är att komma i gång med regnkläder för barn, säger Carola Carlsson.


Om PVC, ftalater och fluorkarboner

• PVC, vinyl och galon är olika namn för plastbelagd textilväv som
är både vattentätt och slitstarkt.

• Ftalater är giftiga mjukgörare som förr användes flitigt i just PVC.

• Fluorkarboner används för att impregnera friluftskläder som andas.
Idag har de många tillverkare helt eller delvis fasat ut kemikalien.