Fårbonden med ett brinnande hjärta för natur, kultur och djur
I Smålands skogar, närmare bestämt Långasjö, bor den 53-åriga fårbonden och entreprenören Malin med sin man Karl-Johan på en släktgård från 1600-talet. Deras fyra barn representerar den tionde generationen på gården i rakt nedstigande led. På deras hemsida lyder orden “Natur, kultur och djur i samspel,” något som blev uppenbart i vårt samtal. Men att Malin idag är fårbonde var faktiskt inte självklart från början.
Malin är ursprungligen utbildad mellanstadielärare och arbetade med barn i 16 år. Övergången till fårbonde var därför inte självklar, men en specifik person gjorde att öppningen fanns där.
– Min svärfar hade får på gården, och när han gick i pension fick jag möjlighet att köpa 120 tackor av Gotlandsfår från honom för 17 år sedan. Vid den tiden visste jag knappt något om får, men jag kände att det var viktigt att bevara och vårda arvet. Att inte bryta den odlingskedjan som funnits i hundratals år har varit och är fortfarande en av mina största drivkrafter.
Att gå från mellanstadielärare till fårbonde utan erfarenhet var en stor omställning. Hur gick du tillväga?
– Under många år arbetade jag parallellt som lärare och fårbonde. Men år 2012 tog jag det stora steget att bli fårbonde på heltid. Min svärfar, som jag köpt fåren av, hjälpte mig med hanteringen av fåren tills jag kunde ta över och forma arbetet efter mitt sätt. Jag gick också många kurser och utbildningar inom företagande och djurhållning.
Malin tillägger glatt:
– I början av min karriär som fårbonde var jag väldigt envis och ville göra allt själv. Min man, som inte är intresserad av djuren, hjälpte till på andra sätt, framför allt med företagsekonomin eftersom han driver eget företag. Han hjälper också till på åkrarna numera.
Malin tycker att det är viktigt att lyfta frågan om kvinnligt företagande och de utmaningar som finns.
– Många kvinnor som har en ambition om att starta eget kan i många fall vara dåliga att stå på sig, det är lite av den mentaliteten “inte ska väl jag”. Kvinnor smyger ofta igång parallellt med något annat, som en backup. Man smyger fram, tänker på säkerheten i första taget.
Och det faktum att Malin jobbade parallellt som mellanstadielärare i många år har givit många fördelar.
– Eftersom jag är utbildad lärare och har jobbat med barn så länge, kan jag använda mina pedagogiska kunskaper i mitt bondeyrke. Jag vill förmedla innebörden av att vara KRAV-bonde till våra kunder. Därför gör jag studiebesök till skolor, äldreboenden och liknande. Det är väldigt viktigt att belysa att vi måste handla och odla mer ekologisk mat, det är det enda hållbara sättet över tid. Vi måste höja blicken och visualisera hur odlingslandskapet kommer att se ut om 30 år.
Det är tydligt att Malin brinner för klimatet. I varje beslut hon tar, vill hon att det ska vara för djurens och naturens bästa.
– Mina djur är vid god hälsa, vilket jag tror beror på deras livsstil. Eftersom hela vår produktion är KRAV-certifierad, ställer vi höga krav på djurvälfärd, hälsa, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. Fåren växer upp naturligt och varsamt. Mina lamm har under hela sina liv druckit tackans mjölk och ätit örter och gräs i Långasjö. De vistas utomhus året runt men har möjlighet att gå in i ladugården under vintern om de vill. Detta känns som det mest korrekta sättet att föda upp djur på.
Malin har varit aktiv fårbonde i 15 år och är utomhus varje dag. Hon har märkt en enorm skillnad på klimatet jämfört med för 15 år sedan och oroar sig mycket för framtiden.
– Som lantbrukare märker man klimatförändringar direkt. Vi är så få i Sverige, så det går långsamt. Att vara konsument är inte lätt idag, det är lätt att bli blind. Jag vill uppmuntra alla att välja ekologiskt och tänka igenom sina beslut i mataffären en extra gång.
Malin säljer allt själv – kött, ull, skinn och har öppen gård. Hon säljer aldrig vidare till ett slakteri utan sköter all försäljning på egen hand.
– Det känns rätt att använda hela djuret. De föds inte för att slaktas, de har ett jobb att sköta och ett högre syfte. Jag har en nära relation till fåren, och det är charmen med att vara bonde, att vara nära djur och natur. När ett djur ska till slakt, ska man givetvis ta vara på hela djuret. Många frågar mig hur jag kan äta mitt egna lammkött. Jag vänder på frågan: hur kan du äta ett anonymt kött? Det är en ynnest och lyx att vara sin egen livsmedelsproducent.
Som en aktiv bonde på en KRAV-gård är det uppenbart att det ställs höga krav på bra arbetskläder. De måste vara bekväma, ge rörelsefrihet och vara slitstarka
– Kläderna måste klara av att gå genom hage och mark utan att ta skada eller orsaka obehag. Att hitta arbetskläder för kvinnor har dock inte varit lätt. Ofta är de utformade för män, men genom åren har Malin lärt sig vad hon behöver.
Hon hade känt till Farmerrain länge och blev nyfiken när hon läste om dem i lokaltidningen. När Malin fyllde 50 år fick hon pengar för att köpa något hon länge velat ha, och då bestämde hon sig för att köpa ett regnställ från Farmerrain.
– Jag beställde en seglarjacka och hängselbyxor i limegrönt, samt deras sydväst. Mina barn skrattar ibland åt att jag ser ut som ett dagisbarn när jag jobbar, men man måste ha hängselbyxor som går upp hela vägen, annars blir man blöt direkt.
Försommaren 2024 har varit blötare än vanligt, och Malin har fått använda sina regnkläder flitigt.
– Jag har fått nyttja dem nu i början av sommaren när regnet har varit här. Det är ett slitstarkt material!
Malin hade önskat att kläderna var lite mer följsamma och smidiga för hennes arbete. Hon hoppas även att Farmerrain utvecklar fler användbara plagg.
– Handskar som är smidiga och tål vatten är något jag verkligen skulle behöva. Jag blir snabbt kall om fingrarna och det är obehagligt att bli blöt om händerna. Vattentäta och smidiga handskar skulle vara perfekta för att händerna är prio i mitt arbete, de tar mest stryk.
Vi tackar Malin för denna intressanta intervju och uppmuntrar alla att följa Långasjölamm på → Instagram
Fotograf : Tanja Muratova