En ovanlig hobby som blev till något större
Den pigga 77-åriga Gert-Ove Antonsson bor i skogen mellan Skara och Lundsbrunn tillsammans med sin son David. Här, omgiven av naturen, har han byggt upp en 500 meter lång järnväg där teknik, friluftsliv och nostalgi möts. Gert-Ove är en tidigare motorsportförare med ett livslångt intresse för motorcross, men hans passion har utvecklats till något mer än tävlingar. På baksidan av hans hem har en samlingsplats för besökare som delar hans kärlek till maskiner och natur.
Hur ser en vardag ut för dig Gert-Ove?
– Jag har ingen riktig vardag, säger Gert-Ove med ett skratt. Det ser olika ut varje dag. Ibland blåser jag löv hela förmiddagen eller åker fyrhjuling i skogen.
Nyligen förlorade han sin älskade hund Ninja, som varit en trogen följeslagare under många år och var tidigare en solklar del av Gert-Oves vardag.
– Hon var med mig på allt i 14 år, jag var aldrig ensam. Det är en stor saknad!
Under Gert-Oves liv har han haft en rad olika yrken, från maskinservice, tidningsbud och frilansjournalist till att starta ett bilgymnasium. Men bakom alla yrken var det något som han brann för ännu mycket mer, nämligen motorsport.
– Hela mitt liv har jag intresset funnits där. Jag var på en relativt hög tävlingsnivå och fick dessutom sponsorer och vinstpengar om jag hade tur. Norge kom att bli en viktig plats för mig, då många av tävlingarna skedde där.
Men det var när hans fru blev svårt sjuk som han bestämde sig för att vara hemma mer och fokusera på att umgås mer med familjen.
– Min hustru blev väldigt sjuk i cancer, och det vände upp och ner på mycket. Jag insåg att jag behövde vara mer hemma. Som tur var gick händelseförloppet långsamt, och vi hann fira vårt guldbröllop – något jag är oerhört tacksam för.
Det var under denna period som idén om en egen järnväg tog form. Tävlandet och resorna minskade och tiden hemma blev desto mer. Men det som verkligen fick idén att sätta fart var från början en vältande skottkärra.
– Eftersom vi eldade så ofta här hemma krävdes det många vändor med ved och det hände flera gånger att den vältes ut, vilket jag blev trött på. Att hitta ett alternativ att frakta veden på blev därför starten på Skogsmarks Putte-Nutte Järnväg – SPNJ.
Gert-Oves projekt har blivit ett familjeäventyr. Innan hans hustru avled så brukade hon göra tipspromenader för besökarna och hans son David är också involverad i verksamheten och har bland annat byggt hemsidan som hjälpt till att sprida ordet och gjort att SPNJ fått besökare från 22 olika länder.
– En gång kom en besökare hela vägen från Sydafrika, säger Gert-Ove stolt. Hans bror bodde i Sverige, men han själv reste från andra sidan världen bara för att se vad vi skapat här.
Trots att det inte kostar något att besöka järnvägen, är många villiga att donera pengar.
– Vill man betala, så gör man det. Men jag har inget inträde, det är öppet för alla.
Järnvägen och maskinerna har också en djupare betydelse för Gert-Ove. Att se hur olika besökare lever upp tack vare upplevelsen är något enormt värdefullt. Ett starkt minne är när en dotter tog med sig sin gamla pappa som hade tappat talförmågan, han hade tidigare i livet jobbat inom tågindustrin. När han fick uppleva SPNJ blev han en helt annan person och började plötsligt prata om gamla minnen och om den svenska industrihistorien.
– Dottern till den gamle mannen var i chock – hon trodde inte att det var sant! Tänk att järnvägen och loken kunde väcka dessa känslor, menar Ger-Ove
Gert-Oves kärlek till friluftsliv och arbete utomhus kräver rätt utrustning, och det är här Farmerrains regnkläder kommer in i bilden.
– Jag bor i skogen, så slitstarka kläder är bara ett måste.
Han har använt Farmerrains kläder i flera år och ser en tydlig skillnad jämfört med andra märken.
– När jag körde motorcross höll de andra kläderna inte alls länge. De revs sönder så fort jag fastnade i en gren, till skillnad från Farmerrain så har jag inte lyckats göra en enda reva i något av plaggen.
Hans favoriter är adventures hängselbyxor, som är perfekta för både arbete och promenader, och det fodrade regnstället “flisan” som han gärna drar på sig tidiga, kalla morgnar.
– Det är perfekt även under kalla vinterdagar, den är luftig och varm på samma gång.
Gert-Oves fascination för regnkläder började redan i barndomen.
– Jag fick uppleva den första galonbyxan som dök upp i handeln på femtiotalet när min mamma köpte ett par till mig, minns han.
Senare i livet, under skolåren, experimenterade han och hans vänner med att svetsa ihop plast från växthus för att göra sina egna regnbyxor, faktum är att de blev riktigt populära bland de unga pojkarna i byn. Idag är det dock bara Farmerrain som gäller för Gert-Ove.
– Jag är otroligt imponerad av deras nya biovinyl, som är så mjuk och följsam men ändå nästan outslitbar. Dessutom är den återvinningsbar och tillverkas utan kemikalier.
För Gert-Ove är Farmerrains kläder en förutsättning för hans aktiva liv. Oavsett om han strosar i skogen, underhåller järnvägen eller sitter på en stubbe för en paus, är kläderna både funktionella och bekväma.
– Det som är så skönt är att man inte behöver tänka innan man sätter sig ner för att ta en paus, det är bara att slå sig ner på en stubbe, säger han glatt
Genom hela sitt liv har Gert-Ove haft en förkärlek för robusta maskiner, slitstarka kläder och ett liv nära naturen. I sitt hem har han skapat en plats där både teknik och historia lever vidare.
Vi tackar hjärtligt för denna härliga pratstund med Gert-Ove.
Ni hittar hans hemsida här: https://spnj.info/